Make your own free website on Tripod.com

 

Κατηγορίες

Οδοντιατρείο
Βιογραφικό
Οδοντικά Εμφυτεύματα
Επικοινωνία

Αρχική Σελίδα

 

 Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

 

Τι είναι τα εμφυτεύματα

 

Eμφύτευμα είναι ένα τεχνητό αντικείμενο που τοποθετείται στο σώμα και υποκαθιστά ένα τμήμα του σώματος που λείπει. Παράδειγμα ορθοπεδικού εμφυτεύματος είναι η αποκατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης του ώμου με μια άρθρωση από τιτάνιο, που επιτρέπει στο χέρι να κινηθεί ξανά, χωρίς πόνους.

Συνηθισμένος τύπος εμφυτεύματος είναι και το οδοντικά εμφύτευμα. Στην περίπτωση που έχουν χαθεί τα φυσικά δόντια, τεχνητά υποκατάστατα της οδοντικής ρίζας εμφυτεύονται μέσα στη γνάθο. Τα νέα δόντια κατόπιν στερεώνονται σ' αυτές τις τεχνητές ρίζες.

 

 

Τι μας προσφέρουν τα εμφυτεύματα;

 

Με τη βοήθεια των εμφυτευμάτων μπορούμε:

  • Να αντικαταστήσουμε ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν, χωρίς να τροχίσουμε τα διπλανά υγιή δόντια (όπως με τις κλασσικού τύπου γέφυρες).

  • Να κατασκευάσουμε ακίνητη προσθετική εργασία (γέφυρα) σε περιπτώσεις που με την κλασσική προσθετική θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνο κινητή (αφαιρούμενη) οδοντοστοιχία.

  • Σε περίπτωση που λείπουν όλα τα δόντια από το στόμα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών με τη τοποθέτηση 2-4 εμφυτεuμάτων σε κάθε γνάθο.

Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μασητική λειτουργία, την ομιλία και την αισθητική, χωρίς να δημιουργούν την αίσθηση ξένου σώματος.

Με τα εμφυτεύματα αισθάνεται κανείς ότι έχει αποκτήσει ξανά τα φυσικά του δόντια.

 

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕIΣ για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων

 

·         Το οστό της γνάθου να είναι υγιές και να έχει επαρκή πυκνότητα και ύψος (ελέγχεται ακτινογραφικά).

·         Τα ούλα να είναι υγιή ή αν υπάρχει περιοδοντική νόσος να είναι υπό έλεγχο.

·         Το άτομο στο οποίο θα τοποθετηθούν να είναι ικανό να τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής (να μπορεί να χρησιμοποιεί οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα).

·         Να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην γενική υγεία, π.χ:

- Διαβήτης μη ελεγχόμενος ή άλλες μεταβολικές παθήσεις.

- Υπερπαραθυροειδισμός.

- Χρόνιες νεφρικές παθήσεις

- Mειωμένη πήξη του αίματος

- Χορήγηση διφωσφονατών για αντιμετώπιση οστεοπόρωσης ή άλλων καταστάσεων

- Παθήσεις του κολλαγόνου ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

- Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ή άλλες καταστάσεις που αντιμετωπίζονται με κορτικοστεροειδή.

- Ασθένειες ή φάρμακα που επηρεάζουν την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού και το αμυντικό του σύστημα.

 

Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη.

 

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

 

Η επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από μισή έως δύο ώρες το πολύ, ανάλογα με τον αριθμό των τοποθετoύμενων εμφυτευμάτων. Η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη.

Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις (ελαφρό πρήξιμο της περιοχής, πόνος, κ.λπ.) που είναι ήπιες, ελέγχονται πλήρως με παυσίπονα και διαρκούν 3-4 ημέρες. Οι ασθενείς περιγράψουν τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις σαν αυτές που ακολουθούν μια εξαγωγή δοντιού.

 

 

Υπάρχει περίπτωση να απορροφηθούν τα εμφυτεύματα από τον οργανισμό;

 

 

Το καθαρό τιτάνιο, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σύγχρονα εμφυτεύματα, είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ιατρική (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική) διότι είναι απόλυτα βιοσυμβατό και δε μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό τα οδοντικά εμφυτεύματα, όταν τοποθετούνται σωστά και εκεί όπου υπάρχει ένδειξη, έχουν ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 95%.

Ακόμη και στη σπάνια περίπτωση που ένα εμφύτευμα δεν ενσωματωθεί, το οστό της γνάθου παραμένει ανέπαφο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα είναι δυνατό να τοποθετηθεί στην ίδια θέση ένα άλλο εμφύτευμα.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι για την γενική υγεία;

 

Κατηγορηματικά όχι! Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι μία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη και δεν απειλεί με κανένα τρόπο την υγεία.

 

Κοστίζουν πολύ τα εμφυτεύματα;

 

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποτελεί μια πολύ εξειδικευμένη ιατρική πράξη και είναι φυσικό να κοστίζει περισσότερο απ' ότι η κλασσική προσθετική δοντιών.

Το κόστος εξαρτάται από τον τύπο και τον αριθμό των εμφυτευμάτων, το είδος της προσθετικής εργασίας που θα τοποθετηθεί και από την ποιότητα του οστού της γνάθου (δηλαδή αν απαιτείται οστική ανάπλαση ή τοποθέτηση μοσχεύματος).

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μακροπρόθεσμα γίνεται απόσβεση του αρχικού επιπλέον κόστους των εμφυτευμάτων, καθώς η διάρκειά τους θεωρείται ισόβια, σε αντίθεση με άλλες προσθετικές εργασίες που κατά διαστήματα χρειάζονται αντικατάσταση.

 

 

Πώς τοποθετούνται;

 

Η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι μία σύνθετη ιατρική πράξη υψηλής τεχνικής και πραγματοποιείται από ομάδα ειδικών. Μία τυπική διαδικασία αποκατάστασης με εμφυτεύματα περιλαμβάνει:

α) Εξέταση και διάγνωση: λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ακτινογραφίες (ή αξονική τομογραφία αν κριθεί απαραίτητο), αποτυπώματα μελέτης και σχεδιασμός της αποκατάστασης.

β) Χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων: γίνεται από εξειδικευμένο περιοδοντολόγο, ή γναθοχειρουργό με τοπική αναισθησία.

γ) Αναμονή για την πλήρη ενσωμάτωση: τα εμφυτεύματα παραμένουν κάτω από τα ούλα συνήθως 3-4 μήνες αν πρόκειται για την κάτω γνάθο και 5-6 μήνες για την άνω γνάθο, ώστε να ενωθούν πλήρως με το οστό. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής φορά προσωρινές αποκαταστάσεις.

δ) Αποκάλυψη των εμφυτευμάτων, έλεγχος της ενσωμάτωσης και τοποθέτηση ορισμένων εξαρτημάτων διαμόρφωσης και επούλωσης των ούλων.

* Σε ορισμένες περιπτώσεις τα εμφυτεύματα μπορούν να φορτιστούν άμεσα, χωρίς τη μεσολάβηση των δυο προηγούμενων σταδίων (γ και δ).

ε) Τελική αποκατάσταση: Σε συνεργασία με κατάλληλο εργαστήριο κατασκευάζουμε και τοποθετούμε τα καινούργια δόντια πάνω στα εμφυτεύματα.

 

  Καλέστε σήμερα στο 2107755583 για να ενημερωθείτε